Меню Закрыть

Вогонь молитви за Україну не згасає

Липень. 145 день
Липень. 145 день

Сьогодні виповнюється рівно 150 днів відтоді, як у місті Суми, на площі Незалежності вперше зібралися християни, аби разом молитися за мир в Україні. Як була сприйнята така ідея? До якого часу триватиме ця спільна молитва? Про це та інше ми говоримо з пастором «Церкви Різдва», де й виникла ідея такого служіння, Вадимом Лисенком.
-Як загалом виникла ідея проведення спільної молитви у такому досить незвичному для Сум форматі?
-Ініціатором такого служіння стала молода жінка і мама трьох дітей, член нашої церкви Оля Петренко. Спочатку її підтримало зовсім небагато людей, але згодом кількість молитовників почала збільшуватися і ця ідея знайшла відгук у серцях багатьох християн з різних євангельських церков нашого міста.
-У соціальних мережах, та й просто при спілкуванні люди, переважно невіруючі, часто запитують – чому для молитви треба збиратися на площі?
-У Святому Письмі є неодноразові згадки про те, як люди збиралися разом у часи особливих труднощів, особливої небезпеки, аби звертатися у молитві до Бога. Таке розуміння дав Господь і нам. Крім того, позаяк сюди приходять люди різних церков, це місце у центрі міста виявилось зручним для всіх.
Так, я читаю різні коментарі на форумах, знаю, що дехто вважає наше служіння «піаром». Ставлюсь до цього спокійно, але все ж запитав би у цих людей – а ви не пробували 150 днів, та хоча б тиждень поспіль приходити на це місце і молитися? За будь-якої погоди (а молитви тривають і в холод, і в дощ, і в спеку), за будь-якої особистої зайнятості, чи втоми, чи невідповідного настрою? Повірте, нас поєднав не піар, а бажання бачити нашу країну мирною, процвітаючою та благословенною Господом.
-Що надихає людей на таку постійне, багатоденне служіння?
-Бог відповідає на наші молитви, тим більше ми усвідомлюємо, що війна іде і на духовному фронті. Зміни насправді відбуваються щодня, просто треба навчитися їх бачити і дякувати Господу. Ми

Березень. Початок
Березень. Початок

розуміємо – якби не молитви, невідомо, наскільки б ця пухлина сепаратизму і тероризму поширилась би по Україні. Ми розуміємо, що кожна наша спільна молитва – це чиєсь врятоване життя у бою, чиєсь визволення з полону, це внесок в успішне просування наших військ у ході антитерористичної операції.
Це молитовне служіння – як швидка духовна допомога, буває, що прямо тут, на площі Незалежності, отримуємо дзвінки з Донецької чи Луганської областей. Відразу на них реагуємо посиленою молитвою і, знаєте, таке велике щастя потім почути, як Бог вирішує ту чи іншу ситуацію. Саме так сталося нещодавно з нашим братом, дияконом із Донецька, який зміг дивовижним чином вирватися з рук бойовиків.
До речі, хочу підкреслити, що церква не лише молиться за мир в Україні, а й надає матеріальну допомогу як нашим військовим, так і біженцям із «гарячих точок». Причому і тим людям, які нині перебувають на Сумщині, і тим, які залишаються у зоні проведення АТО.
-Чи відчуваєте єдність з християнами з інших міст, які проводять такі ж молитовні майдани?
-Коли ми читаємо про молитовний майдан у Донецьку, де люди буквально ризикують життям, наражаються на гоніння з боку терористів і все ж залишаються вірними Богу, це не може не захоплювати і не надихати. Я б дуже хотів, щоб таке служіння перетворилося на всеукраїнський духовний рух і знаю, що це бажання підтримує багато християн.
Звичайно, всі церкви, як і наша, моляться за Україну на Богослужіннях, але коли люди дізнаються про ось таку спільну молитву, дуже сильно відгукуються на цю ініціативу, хочуть приєднуватися до нас у своїх містах. Тож дай Бог, щоб так і сталося.
-Всі ці дні, поки триває молитва на площі Незалежності, на Вашій сторінці у соціальній мережі facebook постійно оновлюється інформація. Здавалось би, одна й та сама подія – і щодня новий великий пост. Як вдається знаходити нові грані?
-Як я вже сказав, цю духовну ініціативу хочуть реалізувати люди в інших містах і багатьох з них надихнули саме ці пости в соціальних мережах. Так, з раціональної точки зору складно пояснити, як можна щодня писати про одне і те ж саме. Але насправді натхнення дарує внутрішній духовний вогонь від Бога, адже пишу, як правило, відразу після молитви.
Саме Господь відкриває нові грані у нашому служінні, адже насправді кожне є неповторним. Наприклад, нещодавно прозвучала молитва за лікарів, які рятують поранених і вдень і вночі. Також ми, як відповідальні християни, почали молитися і за ті події, які відбуваються у світі, наприклад, за Ізраїль. Взагалі через це служіння люди навчаються справжній любові до своєї країни, до ближнього, адже раніше багато хто молився лише за себе та за своїх рідних.

Травень
Травень

-Сьогодні виповнюється 150 днів, як у центрі Сум проходить спільна молитва. Скільки часу ще триватиме це служіння?
-Знаєте, попри те, що наша молитва сприяє духовному пробудженню у місті Суми, що кожного дня її підтримує все більше людей, це той рідкісний випадок, коли я хочу, щоб служіння якнайшвидше завершилось. А завершиться воно тоді, коли закінчиться війна. Звичайно, молитви за Україну продовжуватимуться і далі, але в іншому форматі. А поки країна в небезпеці, поки гинуть люди, молитовний вогонь не може згасати.